Bejelentkezés | Regisztráció 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Hírek  
     
 
 NIO Zsűri
 
2018-02-23 |  Bővebben
 

 

A Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóházában, Berettyóújfalu, Tavasz Krt.10., 2018.április 12.-én tart Zsűrit a Hagyományok Háza.

A kérelmek leadási határideje: 2018. március 29.

 

http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/13137/

 
 
 Kirándulás ,Számadó Napok, Képzések az Alkotóházban..
 
2017-11-27 
 

 Bihari Népművészeti Egyesület

 
 

-2017.október 08.-án tanulmányi kirándulást tettünk Feketetóra. Fantasztikus volt, mint minden évben!

-2017.október 13-14 Számadó Napok és Ünnepi Közgyűlés.

- Novemberben többféle képzés is folyik hétről hétre

·         A hímző asszonyoknak továbbképzés

 

·       A LÁDAFIA program keretében mesterség visszatanítás  történik. Ezen belül a kosárfonás és gyékénykötés

·        -NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. által
„Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja” elnevezésű képzés zajlik a héten az Alkotóházunkban. Ennek alkalmával némi anyagismeret és történet után a természetes anyagokkal, népi kézműves technikákkal ismerkednek az képzésen résztvevők. Izgalmas napok követik egymást: hétfőn a kosárfonás alkalmával a vesszővel való küzdelem eredményeként végül szép kosárkák készültek,kedden a mézeskalács készítése, díszítése, motívumvilága varázsolta hangulatossá a képzést,szerdán nemezelésről érdekes anyagismeret után szép tárgyakat készíthettek a résztvevők,a következő napon még a szövés és fonal műveletek lesz a téma.

 
 
 
 Ifjúsági Pályázat beszámolója
 
2017-10-19 
 

 :2017.szeptember 29-én volt a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat regionális díjátadó ünnepsége. Nagy öröm számunkra, hogy otthont adhatunk-e rangos ifjúsági eseménynek. Óvodás kortól fiatal felnőtt korig pályázhattak a résztvevők három korcsoportban, egyéni és csoportos kategóriákban. Több mint 400 alkotás közzül választotta ki a zsűri a díjazott alkotásokat - persze nem volt könnyű dolga! Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek, a díjazottaknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt! A kiállítás október 23-ig megtekinthető Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban.

 

Fiatal kézművesek mutatkoztak be munkáikkal a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. A XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot a Bihari Népművészeti Egyesület a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza - együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal - a népművészeti hagyományok továbbéltetése céljából hirdette meg. Az Észak-Alföldi kiállítás megnyitó egyben díjkiosztó ünnepség is volt, ahol az alkotók a néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített alkotásait díjazták.
A pályamunkák természetes anyagokból készített gyermekjátékok és használati tárgyak.
A régiókba érkezett alkotásokat szakmai zsűri értékelte. Az ünnepség után a gyerekek tovább fejleszthették kézügyességüket, kipróbálhatták a csuhé fonást, nemezelést , a szűrrátét készítést is.
A programot a Pergő Hagyományőrző Műhely műsora tette igazán feledhetetlenné.

A kiállítás 2017. október 23-ig látogatható hétköznapokon és szombaton.

 
 
 Mozgalmasan telt a szeptember és október is
 
2017-10-19 
 

 Bihari Népművészeti Egyesület

(szeptember-október)
 

2017.szeptember 23 – án, több rendezvényen is ott voltunk. Ebesen a Széchenyi Tájházban és Komádiban a Szüreti mulatságon gyermek kézműves foglalkozással, népi játszóházzal, mesterség bemutatóval képviseltük Egyesületünket, Bihar értékeit. 

 

2017.szeptember 29 - én volt a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat regionális díjátadó ünnepsége. Nagy öröm számunkra, hogy otthont adhatunk-e rangos ifjúsági eseménynek. Óvodás kortól fiatal felnőtt korig pályázhattak a résztvevők három korcsoportban, egyéni és csoportos kategóriákban. Több mint 400 alkotás körül választotta ki a zsűri a díjazott alkotásokat - persze nem volt könnyű dolga! Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek, a díjazottaknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt! A kiállítás október 23-ig megtekinthető Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban.


2017.október 08.-án tanulmányi kirándulást tettünk Feketetóra. Fantasztikus volt, mint minden évben!

 
 

2017.október 13-14 Számadó Napok és Ünnepi Közgyűlés.

 
 
 Mesterségek Ünnepe (2017.08.16-08.20.)
 
2017-08-28 
 

 Újabb siker a Mesterségek Ünnepén

 

A Bihari Népművészeti Egyesület ebben az évben is képviselte a térséget a Mesterségek Ünnepén augusztus 17-20-ig a Budai Várban.

34 résztvevő utazott, 27 mester 16 féle mesterséget mutatott be. A kiemelt téma a hímzés volt. A két műhelyben a Furtai és a Komádi hímzés sajátosságaival ismerkedhettek az érdeklődők a tervezéstől az egyes munkaszakaszokon át a kész alkotásig. 19.-én a Furtai hímző asszonyok, 20.-án a Komádiiak mutatták be a közönségnek a hímzések technikáit.

 

Nagy örömünkre, ebben az évben Német Attila berettyóújfalui kovácsunk az Év Ifjú Mestere címet vehette át. Ezt a díjat évente 1 fő kaphatja meg a Várban portékáikat kiállító 35 év alatti mesterek közül.

 

A Bihari Góré Játszóháznak ismét nagy sikere volt. A kukoricamorzsolás, a „góré játékai” sok gyermeket, szülőt csábítottak játékra.

 

A Reformáció 500. évfordulójára rendezett országos kiállításon is több Egyesületi tag alkotása látható a történelmi múzeumban, közöttük Magyar Zitáé, Kolozsvári-Donkó Rebekáé, Szilágyi Sándornéé, Vámos Lászlóé.

Tartalmas, eredményes, szép napokat töltöttünk együtt.

 

Bihari Népművészeti Egyesület vezetősége

 
 
 
 Nyári táboraink
 
2017-08-28 
 

  

Gyermek  Alkotótábor 2017 (06.03-06.07.)

Az alkotásé volt  a főszerep július első hetében a Tavasz körúton.

Idén is megszerveztük az alkotótábort a Bihari Népművészeti Egyesület székhelyén a Tavasz körúti Alkotóházban.

Az egyhetes programra az óvodás korú gyerekektől egészen a tizenéves korosztályig jelentkeztek. 
Testvérvárosunk, Porcia küldöttsége is ellátogatott a programsorozatra, ahol aktívan tevékenykedtek , valamint megismerhették a környék nevezetességeit.
A tábor péntek estig tartott.

Vendégül láttuk az olasz gyerekeket és kísérőiket az Alkotóházban. Gulyáslevessel és finom süteményekkel készültünk - egyesületi tagok, a táborozó gyerekek és szüleik közösen ). Fantasztikus este volt, a zene, a finom ételek, a játék, a beszélgetések... 

Felnőtt tábor

XIX. Országos felnőtt csuhéfonó és kézműves alkotó tábor (2017.07.24-29.). A hétfő reggel megérkező táborlakók rövid ismerkedés után munkához láttak. Az alkotni vágyók mestereink segítségével izgalmas fogásokat, fortélyokat, ötleteket sajátíthattak el. A hét folyamán többféle mesterséggel foglalkozhattak. A hét elején a csuhé, szalma és gyékény: sodrás, fonás, szövés, figurakészítés és a fűzés a kiemelt tevékenység. 
Jó hangulatban telik a nap és még a többi nap is izgalmas dolgokat rejtett... volt tűzzománc- és ékszerkészítés, agyagozás, kosárfonás és bőrözés is.

 
 
 XIX. Országos Felnőtt csuhéfonó és kézműves alkotótábor
 
2017-06-01 
 

 2017. július 24-től 29-ig megrendezésre kerül felnőtt kézműves táborunk

 
 
 
 
 VII. "Kitesszük a szűrét" szakmai nap
 
2017-05-30 
 

Május 19-én volt a VII. "Kitesszük a szűrét" alkotói pályázat díjátadó ünnepsége, az alkotásokból rendezett kiállítás megnyitója és a hozzá kapcsolódó szakmai nap. Nagyon sokan jöttek az ország minden részéről az eseményre - nagy örömünkre! Török Istvánné, Dr. Vitányi István, Pajna Zoltán és Bónácz János köszöntötte a vendégeket, Beszprémy Katalin nyitotta meg a rendezvényt. A zsűri elnöke Dr. V. Szathmári Ibola értékelte a beérkezett pályaműveket, majd három előadást hangzott el.

A díjazottak:

I. kategória: szűr

1. díj: Bak Zoltán 

2. díj: Soós Kálmánné 

2. díj: Porkoláb Ferenc

 

II. kategória: szűr- és szűcsdíszítmények továbbéltetése

VISELET

1. díj Torba Ildikó

2. díj Kormányos Lászlóné

2. díj Sárközi Béla Józsefné

3 díj: Kókáné Pásztor Éva

LAKÁSTEXTIL

1. díj  Rozmaring csoport

1. díj Zsíros Gézáné

 

III. kategória: nemez

1. díj: Józsa-Szaka  Erzsébet Katalin

2. díj: Farkas Gergely

 

Különdíjak:

1. Dr. Illés Károlyné - hímző

2. Dobosné Hajdú Anikó - hímző

3. Bogárné Szőke Erika - hímző

4. Tarsoly Andorné - hímző

5. Gyönyörűné Erdei Judit - szűrrátát készítő

6. Varga Istvánné - hímző

7. Szegény Erzsébet - hímző

8. Venczelné Danyi Judit - nemezkészítő

9.  Csibi Gyuláné - hímző

A NESZ különdíját:

10. Sajti Mária Etelka - hímző vehette át.

 

A Kézműves Alapítvány  díjazottjai:

 a Komádi kézműves csoport

és  Bak Zoltán - aki Nívó díjban részesült.

 

Felléptek a színpadon a Sárándi Dalárdások, a Nádudvari Kézműves Szakiskola diákjai egy csodálatos divatbemutatóval és a Peszterce Néptáncegyüttes zárta a műsorokat. Fantasztikus nap volt! Az alkotásokból berendezett kiállítás június 16-ig tekinthető meg a Nadányi Zoltán Művelődési Házban, szeretettel várunk minden érdeklődőt! 

 

A rendezvényt támogatták : Nemzeti Kultúrális Alap, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Berettyóújfalu VÁROS, Berettyó Kulturális Központ, Hagyományok Háza, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 
 
 
Oldal: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  
 
 
 Bihari Népmuvészeti Egyesület - MINDEN JOG FENNTARTVA! 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ | JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS